Kazlų Rūdos „Saulės“
mokykla-daugiafunkcis centras

Biudžetinė įstaiga,
Atgimimo g. 8A, LT-69443 Kazlų Rūda, Kazlų Rūdos sav. Tel./faks. (8 343) 95181, el. p. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190984913.

„Patyčioms – NE! Draugystei – TAIP!“

Nuotrauka

Š.m. kovo 24-30 dienomis, visoje šalyje ir mūsų mokykloje vyko „Veiksmo savaitės be patyčių“ renginiai, kuriais buvo siekiama sutelkti dėmesį į patyčių situaciją.

Lietuvoje net 28 proc. vaikų patiria patyčias. Tai tikrai nedžiuginantis skaičius ir lyginant su kitomis šalimis Lietuva yra pirmaujanti tarp labiausiai patyčias patiriančių šalių. Gera žinia yra ta, jog vis dėlto ši problema po truputį mažėja.

Galima būtų sakyti, jog savaitė yra per mažai, jog per ją niekas įsisenėjusių problemų neišspręs. „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“ yra tik didesnis dėmesio atkreipimas į tai, kas buvo nuveikta per visus metus: organizuojamos įvairios diskusijos, renginiai, kuriais siekiama garsiai kalbėtis apie problemas ir taip užkirsti joms kelią.

Paraginti organizatorių, mokyklos bendruomenę kvietėme sutelkti jėgas ir nelikti abejingais kenčiančiam, apginti silpnesnį, paskatinti drąsesnį, skleisti gerumą bei užuojautą, neleisti plisti patyčioms mūsų mokykloje!

Mokiniai aktyviai dalyvavo renginiuose, balsavo ir išsirinko draugiškiausią mokyklos mokinį bei mylimiausią pedagogą. Prevencinio filmo peržiūra padėjo giliau pažvelgti į patyčių problematiką, suteikė galimybę atkreipti vaikų dėmesį į naują, tačiau labai aktualią ir vis labiau plintančią patyčių elektroninėje erdvėje problematiką. Nuotaikingos popietės metu, kiekviena grupė turėjo galimybę pademonstruoti savo draugiškumą. Linksmos užduotys, šokiai bei žaidimai įtraukė ir nepaliko abejingu nei vieno bendruomenės nario. Nemažai naudingos bei įdomios informacijos klasių valandėlių metu, mokiniams suteikė klasių vadovai, mokytojai.

Keletas patarimų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį jaunam žmogui, kuris naudojasi internetu:

  1. Atsargiai skaityti įtartinas žinutes ar laiškus, kurie pateko į šlamštlaiškių („spam“) kategoriją – juose gali būti kenksminga informacija;
  2. Neįžeidinėti kitų elektroninėje erdvėje ir prieš platinant kokią nors informaciją, pagalvoti ir atsakyti sau į klausimą: „kaip aš jausčiausi, jeigu kas nors tą patį parašytų man?“
  3. Neskubėti atsakyti į piktus laiškus;
  4. Prieš siunčiant laišką ar žinutę, patikrinti, ar teisingai nurodyti adresatai, ar iš tiesų informaciją siunčiama tiems, kam norima išsiųsti;
  5. Nebijoti pasitarti su suaugusiais;
  6. Vengti skelbti savo asmeninę informaciją (telefono numerį, gyvenamos vietos adresą, mokymo įstaigos pavadinimą ir t. t.).
  7. Patyčios skaudina ir sukelia sunkių arba visai nepataisomų problemų, kurių pasekmes žmogus gali jausti visą gyvenimą. Svarbu būti atviriems ir išklausyti kitą.

Parengė:
Psichologė Tatjana Volkovienė
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Ingrida Kolkatova