Kazlų Rūdos „Saulės“
mokykla-daugiafunkcis centras

Biudžetinė įstaiga,
Atgimimo g. 8A, LT-69443 Kazlų Rūda, Kazlų Rūdos sav. Tel./faks. (8 343) 95181, el. p. Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 190984913.

Edukacinė išvyka į Molėtų kraštą

Nuotrauka

Mokyklos bendruomenės nariai aplankė Molėtų kraštą.

Ežerų žvejybos muziejaus ekspozicijose pamatė įvairius žvejybos įrankius, kuriais žvejojo Rytų Lietuvos žmonės 19 a. pabaigoje, susipažino su archaine žvejyba. Tikras žvejys mindūniškis Juozas Petrauskas parodė seniausią muziejaus eksponatą 4 metrų ilgio XV a. luotą, kuris ištrauktas iš Peršokšno ežero. Jis išskobtas iš storo medžio kamieno. Pasakojo, kad linai ir kanapių pluoštas – pagrindinė žaliava tinklams megzti. Rodė linų mintuves, brauktuves, verpimo ratelius, bezmėnus – viską, kas reikalinga tinklams. Irenos žuvienė buvo labai skani. Mindūnai – ežeringiausias Molėtų rajono kampelis.

Iš čia į žvaigždes Žemės rūpesčiai veda! Etnokosmotologijos muziejuje su kosmoso istorija supažindino gamtos mokslų daktaras, etnologas, etnokosmologijos pradininkas Libertas Klimka. Jis pasakojo, kad etnografiniai eksponatai vienu ar kitu aspektu atsispindintys tautos ryšį su Dangaus pasauliu. Atskleidė lietuvių tautos sąsajas su dangumi, saule, mėnuliu, žvaigždėmis. Stebėjo senuosius etninius ryšius, pasaulio matavimus, kalendorius ir kt. Salėje per didelį ekraną stebėjo skaidres. Pamatė aukštos kokybės, pačių įvairiausių Visatos vaizdų, nuo išryškinančių mūsų planetos unikalumą, iki tolimiausių galaktikų. Apžvalgos aikštelėje pamatė įspūdingą vaizdą: matėsi 6 ežerai, Labanoro girios panorama, nuostabi Aukštaitijos gamta.

Pasivaikščiojo po muziejaus lauko ekspoziciją. Grožėjosi muziejaus dailininkės Marijos Kakarienės gėlynais, puošybiniais elementais, etnografinėmis ir etnokosmologinėmis ekspozicijomis, mitologiniais akmenimis.

Tai kažkas fantastiška, paliko neišdildomų įspūdžių. Mokyklos bendruomenės nariai pajuto etnokosmotologijos muziejaus unikalumą, žmogaus ir žmonijos ryšį su Kosminiu pasauliu atspindį ir pasireiškimą tautos gyvenimo tradicijose, apeigose. Jie turėjo galimybę susitikti su muziejaus įkūrėju ir puoselėtoju Gunaru Kakaru.

Asvejos regioninio parko lankytojų centro gidė supažindino su Dubingių piliavietės istorija. Ji papasakojo, kad rastos ir atidengtos buvusių Radvilų rūmų liekanos, garbingos ir ypatingai Lietuvos istorijai nusipelniusios Radvilų giminės palaikai. Pamatė atkastus bažnyčios, Dubingių pilies griuvėsius. Dubingių piliavietė – vienas reikšmingiausių objektų Lietuvos istorijoje. Grožėjosi Asvejos ežeru ir jo pakrantėmis. Iš tiesų tai nuostabaus grožio vietovė su įdomia istorine praeitimi.

Molėtai... Kraštas, kuriame viskas tikra... Įsitikinkite...

Mokyklos tarybos pirmininkė
Janina Simanavičienė